----

----
----

Tuesday, October 07, 2008

Raya...raya...dan raya...........


"Selamat....Hari Raya..Hari untuk kita bersuka ria...."

Hehehe....Raya kali ni memang aku amat bersuka ria... Jadi kanak2 riang ria pulak...Tapi takde makna nya nak jadi kanak2 riang ria, last last ke dapur jugakkk aku.... letih.

Memandangkan aku anak pompuan sulung, jadi secara otomatik nya aku jadi mandur. Big Boss arahkan aku buat keje, aku secara licik nya bahagi tugas2 tu kat adik2 aku. hahaha... last2 dorang yg byk buat keja....ini kerana aku bijak.

Tugas tetap adik2 aku cuci cawan dgn isi kuih. Aku xde tugas tetap. Sbb aku komiti special task...atau dengan kata lain, komiti tugas2 khas. Jd, memandangkan aku xde tugas khas, ape jua benda yg tak disetelkan, aku akan selamat dari dimarah oleh Big Boss..Err.. mak aku laa...

Adik aku cakap aku licik. Tp dalam licik2 aku ni, berpeluh jugak layan tetamu yg datang...Tahun ni ramai gile yg datang rumah. Dari pagi sampai malam. Naik melecet kaki aku tawaf 1 rumah.

Duit raya pun byk yg terbang...tp aku tak kesaaaahhh.. abah cakap kena ikhlass.... huhuhu



Entry lepas aku ade cerita pasal baju aku yg lari tema tu kan?? Jeng!! Inilah dia baju raya aku yg ala2 kaler hijau taik lembu. Ah! Ade aku kesah?? Janji hijau...
Ni la kitorg adik beradik. Kalo orang tgk, mst tak tau mane kakak, mane adik. Sbb sama tinggi je semorang.


Ramai gak yg kompius mane 1 bakal pengantin. Hahaha.. ade ke dorang kate adik aku yg sebelah aku tu yg nk kawen...Padahal aku,okk...aku.. Sila betulkan tanggapan anda.



Ni bergambo 1 family. Tiap2 tahun mesti cousin aku ni yg kena amik gambo.. Dan tiap2 tahun juge aku lupe nak bergambo dgn dia. hahahaha.. Last2 tahun ni die beli camera sendiri, pastu eksen2 ngan aku. Eleh..ade aku jeles??? Err..ade la sikit....

Tgk gambo family ni, teringat plak kat abah aku. Try tgk sampin die... Mcm pelik je.. sbb asal nya, baju raya dia warna biru. Last entry aku ada cakap yg die ni anti hijau. Sbb tu die taknak layan makcik aku yg beria suh ikut tema tu.

Tapi, pagi2 raya time semorang dh bersiap, tgk2 die sorang je yg tak ikut tema. hahhaha terasa terasing la tu. Terus dia suh adik aku gosok baju hijau dia tu. Ntah baju raya tahun bila agak nye baju melayu tu.. hahahhaa.. Kesian baju melayu biru abah ku. Terabai begitu saja... Tu la... orang suh ikut tema...jual mahal.. hahahha.. last2 terpakse pakai sampin biru dgn baju hijau.. Canteeekk punya matching. hahaha

Budak2 betuah ni serang umah aku after semayang raya. Ni semua sepupu sepapat aku. Ramai lagi yg takde dalam gambo.. Ni cuma separuh je.. Tp yg separuh ni lah yg berjaya pow duit raya dari aku.

Haha..padan muka dorg, tahun ni aku bagi sikit sbb alasan aku minyak naik.. hahaha...mane la dorg paham ape kena mengena minyak naik dgn duit raya. Tp terpaksa la terima juga, dari aku tak bagi langsung. Dah tu, masing2 buat muka cengcurut lepas bukak angpow. hahaa. aku buat2 tak paham.

Pastu, tanda protes, angpow tu dorang bagi balik. Duit je dorang amik. Wah!! Macam perli aku je....Lantak korang la.. angpow tu la akan aku re-cycle untuk taun depan..tu kalo aku kaye sikit, kalo tak..aku kasi angpow kosong je.... nak??

Yang berdiri belakang tu, pakcik2 aku yg spesis tak nak ikut tema. Anak2 dorang boleh pulak sumer kaler hijau.. Yang bapak2 ni warna warni la pulak... Hish...spesis abah aku jugak ni....


2 gambar di atas ni family belah abah aku....Secara kebetulan nya, dorang pun tema hijau... Cuma ada la sikit2 yg agak rabun warna tu.... ada kaler hitam sikit...biru sikit.... lantak laaa.....

Ni la cerita raya pertama aku. Aku tak sempat nak beraya pun...Abah aku asik call suh balik je.... kawan datang la... sedara jauh datang la....Waaaa..aku pong nk jalan raye jugakkkk!!!!

Cerita raya kedua macam best sikit. Sbb ni la time aku berjalan jauh. Sbb nya, abah aku dapat SMS dari bakal menantu die, ajak beraya di Kedah. Ade ketupat jagung kate nya. Ketupat jagung???? Sedapp........

Terus mak abah aku decide nak gi Kedah. Lagi pun xpenah pegi umah En.Aizat ni. Big Boss aku pun terus bising suh pakai baju hijau....Macam boria kate nye....Cantiikk... Baju tu dah masam2....ade bau2 tengik sikit...suh pakai lagi untuk esok... huhuhuhu... so, operasi membasuh baju berjalan la malam tu... Tema punya pasal....

Dan secara otomatiknya, baju raya ke dua aku adalah baju yg sama dgn raya pertama..Cuma tudung je aku tukar. Kunun2 orang tak perasan la... hehehehe

Sebelum sampai umah En.Aizat tu, kitorg singgah rumah kawan baik adik aku dulu kat sungai petani. Mak die hidang sup kambing. Giler best dapat sup!!!

Pastu, terus pegi Gurun, umah besfren aku pulak, Cik Noni...Malang nye...lupa nak tangkap gambar...Asik bersembang je.. hehehehe.. takpe kan....gambo ko dh penuh dalam blog aku.. hahaha

Lepas tu, baru lah sampai ke Alor Setar......



Sesampai nya kitorg kat sana, terkesima kejap. Sbb tema family En.Aizat pun hijau juga......hahaha... dah tersama pulak... Aku rasa2 la kan...memang 1 malaysia amik tema hijau la raya tahun ni... Layaann...

Gambar sebelah kiri tu adalah abah2 yg tersayang. Yang gambar kanan tu umi yg tercinta... Ceeee....

Ini pulak aku bersama beras aku.. Ehh.. biras.. Kak Zura nama nya... Dia pun hijau juge..... gadis2 cantik yg sebuk menempek jugak tu, adik2 aku..Cameraman die pulak adik En.Aizat, abg Cik.... Merata2 tempat die dok semata2 nak snap gambo. Aku pulak terpaksa la senyummmmm je..... Senyum pasrah... dalam hati...boleh tak ko kira dulu sebelum snap???.... Grrrr...



Ni la gambo adik beradik En.Aizat time aku dh balik... Melompat sakan... cam seronok je aku dh blahhhhh..... Takpe takpe..... Aku tempek gambo korang kat sini... hohohoho... (^___^)

Pastu, balik tu singgah la ke rumah bf adik aku... Kat mane tah.. aku dh lupe.. hahahaha...

Raya ke tiga, aku pakai kaler biru. Malas nak tempek gambar dh... Imagine je lah kaler biru tu mcm mane.....Raya ke 3 ngan ke 4 tak jalan ke mana sgt... Dok umah je tunggu orang meminang..Ehh..tggu orang datang.....

Esok nya, aku balik KL...singgah ipoh, umah besfren lagi sorang, Cik Reha..Sbb nak kutip dia balik KL sekali... Nasib baik aku gerak awal dari rumah, maka nya, tidak timbul lah masalah jem.... Smooth je aku drive sampai KL, lepas letak adik aku kat UPSI.....Tu jer cerita raya aku kali ini.


Note: Best la raya kali ni... Harap2 tahun depan lagi best!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

11 comments:

nhusna said...

huhu..raye aji ni i g melawat u kt tmn mutiara ye..kehkehkeh

@naBest said...

ngeh ngeh ngeh.... mesti la u kena lawat i... hahahhahaha....

nnti aku suh mak mertua aku masak ketupat jagung lagi... sedappp..

eh, ade plak suh mak mertua masak...aku suh die ajor je.... hehhe

nhusna said...

nk mkn ketupat jagung yg mak mertua kamu masak..x nk mkn ketupat yg org baru bljr masak..heheh

@naBest said...

ceit...... tak kira la baru belajo ke tak, still sama je rasenye... xde beza pong..sbb aku bijok belajo.. hohohohohoh

-reha- said...

hahhahahhahaha....

kaler ijo taik lembu???agak same lar...
tp bukan aku yg pilih ke kaler tuh?opss...

xpe xpe...taun dpn ikut tema betul2 okk...tp taun depan ana kne pkai one -dondon dengan jat...

M@YaZ said...

apakah .. ni susah nih .. tak tapis sebelum copy gambar .. suka ati je letak gambar melompat terbang tinggi tu .. ceit ..

buat pengetahuan kamu .. time tu tak balik lagi .. semua tengah layan ketupat jagung umi .. kah kah kah

@naBest said...

reha --> hahaha... one-dondon la sangat.. aku nk dondon kaler pink la taun depan...hehehehe

jatt --> hahhaha.... sape suh kasi semua.. hahahaha... igt kan time tu kitorg dh balik... amboi..patut la ilang time kitorg mkn tu....

Err..adakah itu salah ku sbb mkn sampai x pasan semorang ilang bergambo di luar??? hummmm...

Anonymous said...

aaaaa.... asal la bangcik tak dapat wit raya nih...

sekeping gambaq ni leh charge singgit nih.. huhuhuh kaya den...

Dyalycious said...

doreen..next yr raye dgn mertua..sure la best..ke gerun?haha...
weii..jgn lupe sabtu ni..korg tak nak boria ke plak gi rumah aku?ngee

Jismin Yusoff said...

tgk umah ko ana... teringat aku time2 kt gerik dulu..

ada la 2,3 kali gi umah ko.. pastu makan maggee kari mak ko masak..

apesal maggee kari, aku pon xtau & x pasti

@naBest said...

bangcik -> hahaha.. den lupo nk kasi duit raye.. nerves punye pasal. hahaha.. tahun depan ye....tu pun kne pow bangcak la... hohohohohooho..........

dhiya -> haha..so far tak gerun lagi..nerves tu ade la.. huhuhu... aku kalo boria ni yg lemah ni...kang salah tema lg...kena kutuk lagi...huhuhuhu

jis --> hahaha... megi kari mak aku sedap kan....aku pn teror masak megi.. hahaha... makanan ruji aku tu....