----

----
----

Monday, July 13, 2015

Western Australia Day 10 & 11: Katanning – Hyden - Perth (24/5/2015 - 25/5/2015)


Hari ke sepuluh mari tengok waverock. 
Wave Rock ni dekat Hyden, 5 jam dari Albany dan kena lalu Katanning. Perjalanan dari Albany ke Katanning dalam 2 jam, tapi sebabkan bawa ikut speed limit, jam 12pm baru lah sampai. HUHU. Kebetulan hari ni hari Ahad. Hari Ahad memang tak ada orang berkeliaran. Tak tau lah kenapa, tapi memang tak ada orang. Macam pekan yg kena tinggal. Sunyi sepi.

Katanning ni pekan muslim. Ada masjid. Dan ramai pelancong muslim singgah sini utk solat dan rehat-rehat. So, destinasi yg dituju adalah masjid Katannning. Sesat jugak la nak cari masjid ni padahal ada je signboard kecik tulis ‘Mosque’. Mungkin tak perasan. GPS bawak ke mana-mana tah, tapi En Temmon kan terror. Pusing pusing dah jumpa. Mulanya ingat boleh lah jumpa mana mana kedai halal, sebab malas nak masak. Sekali, memang takde pun kedai (maybe ada, tapi kitorg tak jumpa), dan takde manusia pun untuk tanya. Mana pergi semua orang ni? Kena makan garuda ke? HUHU

Bila sampai masjid, tengok ada banyak kereta. Lega sikit. Ingatkan betul dah penduduk ni di makan garuda. Eh.

Masjid Katannning

Siap tulisan melayu

Tunku Abdul Rahman yg rasmikan masjid ni rupanya


Budak-budak bergembira. Bosan agaknya dalam van jeeee

Orang ramai sebab solat zohor dan mengaji. Sempat lah En Temmon solat dan berborak dengan tok imam masjid tu. Dia boleh cakap melayu. Muka pun melayu. Tapi menurut pak imam tu, generasi muda diorang dah tak boleh cakap melayu dah. Tua tua je tau. HUHU. Tak sure lah dari mana asalnya penduduk sini, tapi boleh baca sejarah Katanning dekat google.
Dekat sini, kami rehat kejap dan masak. Kena lah masak, apakan daya cari kedai makan tak jumpa. Sambil masak, anak-anak abah bawa ke playground. Nasib baiklah ada playground dalam kawasan masjid tu. Dalam jam 1.30pm baru lah kami bertolak ke Hyden. 3 jam lagi perjalanan. Jauh nya hoi.

Sepanjang panjang perjalanan ke Hyden pemandangan nya sama je. Hutan, padang, pokok, bushes dan seangkatan dengan nya. Boring kan. Nak jumpa bandar pun sangat susah, dalam 40km, baru ada town berdekatan. Dah la minyak nak habis. Boleh pulak ada tempat tu, takde letrik. Satu bandar takde letrik, maka tak boleh isi minyak. Petrol pump dia pulak, kecik je, macam dekat area kampong tu je, tapi kena guna credit card sebab takde orang jaga pun. Serius takde manusia. Aku rasa macam semua orang dh dicolik oleh alien. Maka, gamble lah menuju ke next town dengan harapan adalah stesen minyak. Pekan pertama, petrol pump tutup (tak tau la tutup atau owner pegi toilet). Nak tanya, tak jumpa orang. Pekan ke dua, takde letrik. Cuak dah. Pekan ke 3, jumpa akhirnya! (setelah sesat). Masa isi minyak dekat sini, serius aku takut. Takut tetiba ada zombie keluar. Kalau uols tengok cerita walking dead, kan ada pekan pekan yg tak berpenghuni. Kosong. Ha! Sebijik macam dalam tv situasi kami ni, cuma bezanya, takde zombie. Maaflah...Mama kan suka imagine. Hihihi

Lepas isi minyak tu, terus lah kami menuju ke Wave Rock Caravan Park. Ini je satu satu caravan park yang ada dekat sini, dan mungkin sebab tu lah harga dia pun mahal, A$63 untuk 1 malam, dan park ni kena book awal ye. Kena email dulu sebab selalu penuh. Masa kami sampai dah jam 5.30pm. Dah gelap. Nak masuk maghrib dah. Tak sempat buat apa-apa pun, jadi terus parking, jalan-jalan sekitar dan tido. Esok lah baru menjelajah kawasan.

Tempat tido kami. Seperti biasa, ambil ensuite powered, toilet dekat.


Day 11.

Good morning! Hari ni bangun awal sebab bersemangat. Hihi. Dekat wave rock ni banyak tempat sebenarnya. Untuk geng yang muda-muda dan kuat berjalan, boleh hiking. Kalau spend 2 hari dekat sini, puas kot. Tapi memandangkan kami ni nak tengok tempat yang glamer je, setengah hari pun dah cukup. Tempat pertama kami pergi adalah Yawn Hippo. Alah..tengok batu je. Bentuk badak tengah menguap. 

Yawn Hippo. Belakang tuuuu.. Bukan depan.

Alia tangkapkan.

Takde apa sangat. Ini je.

Tempat paking. Kosong.

Lepas tu, kami ke Wave Rock. Kalau dari Yawn Hippo nak ke waverock tu, jalan kaki pun boleh, tapi kami kan rajinnn. Drive je. hehe. Nak park dekat sini kena bayar, tapi disebabkan kami sewa camping site dekat situ, dapat lah free parking dan coupon diskaun utk isi minyak. Ceh. Kereta kami sudah penuh minyaknya baru dikau nak bagi. Dah la valid digunakan dalam area Hyden je. HUHU. 
Kalau tengok waverock ni, wajib lah panjat batu tersebut. Jangan risau, ada tangga. Bekalkan tenaga sahaja. Adoi. Semput.

Macam ombak kan?

Ada tangga untuk panjat

Rupanya ada empangan di atas batu.

Anak dara penat, taknak senyum dah. HUHU. Masa ni, nak turun dah, tapi mama semput, sila rehat teman mama. kuikuikui
Dari camera abahnya. Mama tengah pujuk Alia selfie. Tinggi wooo nak turun tu. HUHU

Bila dah penat, maka kami pun teruskan lah perjalanan. Plan asal nak bermalam di York. Sebab nak ke Perth masih jauh perjalanannya, Tapi tetiba kami buat keputusan nak teruskan perjalanan ke Perth, lagipun, camping site yang aku contact dekat York ni tak reply reply. Terasa malas nak redah, dan rasa macam takde pape sangat nak dibuat di York, maka sebulat suara kami terus ke Perth, tidur dekat Perth Vineyard Holiday Park (camping masa Day 1), A$58 untuk 1 malam. Lepas dah check in, terus keluar balik cari makan. Dekat area ni memang banyak la kedai halal, don’t worry. Hohoho. Burppppp.

Habis.

Tempat tido. Sini tak best. Sebab betul-betul depan cabin warga tua (tak tau la tu memangrumah dorg atau pun rumah warga tua)

3 comments:

IBU CACAH DI SOLO said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Adilah Zaid said...

Assalamualaikum. Saya adilah, wakil student Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). InsyaAllah, awal tahun depan kami akan mengadakan program di Katanning. Boleh ke nak mintak contact number untuk dapatkan apa2 maklumat? Tq

Aimi Hanisah said...

salam, nak tnya, are wave rock tu, nak makan mcm mana ye? ada kedai halal atau bawa bekal siap2 dari perth?