----

----
----

Thursday, June 04, 2015

Kembara dengan Campervan di Western Australia 15/5 - 30/5/2015


Hai. Setelah sekian lama baru lah kembali menulis. Maklumlah baru balik holiday. Cewah. Tapi hari ni bukan nak cerita pasal holiday tu, cuma nak tulis pasal pengalaman melancong guna campervan. Hoho

Aku, En Temmon dan anak anak baru je balik dari Perth, Australia hari sabtu lepas. 16 hari kami kat sana, first day tido dalam cabin/rumah kecik yang ada complete dapur, bilik air, bilik dan ruang tamu. Selebihnya kami tido dalam campervan. Menarik. Ni pengalaman pertama kali dan amatlah berpuas hati.

Kami fly on 15 May 2015 until 30 May 2015. 2 minggu jugaklah kena bercuti kan, meroyan terus bos kat opis. Wakaka. Beli tiket dah lama, masa promotion matta fair September 2014 dulu tu. Lepas tu, terbiar je plan ni sebab malas nk buat itinerary sampailah lagi 2 minggu nak fly baru lah lintang pukang book sana sini. Mulanya kami plan nak ambil pakej trip adik beradik yang naik motorhome tu. Tapi bila contact, dia cakap masa tarikh kami sampai perth tu, diorang dekat Melbourne. HUHU. Kecewa. Tapi semangat untuk bercamper van masih membara, so kami laki bini nekad nak belasah je. Bila refer internet, jumpa 2 je blog yang cerita pasal campervan/motorhome di Australia. Kalau di New Zealand memang belambak.

Naik campervan ni sebenarnya murah berbaloi-baloi, bagi kami lah. Sebab aku dah kira dan compare budget kalau kami sewa campervan & camping site dengan sewa kereta & hotel. Tapi ini dikira murah untuk parent yg travel dengan anak anak sahaja (parent kena bayar utk anak). Kalau geng bujang or couple or dengan sesiapa sahaja yg tong tong keluar duit sendiri, kos nya adalah sama saja, baik campervan atau hotel.
Contoh anggaran untuk 4 orang (2 adults 2 kids):

Campervan: A$100 sehari DAN sewa camping site average: A$50 satu malam. Total sehari A$150
Sewa kereta: A$28 sehari DAN bilik hotel utk 4 orang: A$150 satu malam. Total sehari A$178

Note: Van tu sewa dia A$50 perday je. Yang jadi A$100 tu sebab dah tambah segala macam insurans, equipment dan interest credit card. huhuhu

Nampak perbezaan di situ? Btw, harga untuk hotel dan sewa kereta tu anggaran je, kalau boleh dpt yg lagi murah, baguslah.
So kitorg decide tido dalam van je lah. Murah dan mudah.
Ha. Pandai pandailah korang budget ye.
Tapi sebelum itu, untuk yang belum tahu, berumah dalam van or lori ni ada 3 jenis:

1.  Motorhome
Kami tak ambil yang ini sebab besar macam lori. Tapi ada toilet serta shower. Tak perlu la berkongsi toilet dengan orang lain kan. Tapi macam takut je nak bawak lori ni jalan jalan. Haha. Lagi pun malas nak ambil yang ada toilet dalam kereta sebab malas nak basuh. Jenuh nak kena sental pulak. Dah la dalam tu tidur, masak, makan. Kang potong selera. hahaha

2.   Campervan
Van yang di modified, majority nya Toyota Hiace. Diorang modified jadi tinggi. Yang ini ok lah nak drive sebab kecik sikit dari motorhome tapi tak ada toilet kat dalam. huhuhu Jadi, ini lah pilihan kami. Yeay!

Todia. Orang tu seronok nak jadi driver untuk 16 hari. I drive 2 jam setengah je. Dari Pinnacle - Leeman's Landing - Yancep. Yang lain semua dia bawak. haha

3.    Caravan
Kereta yang di attachkan dgn caravan kat belakang. Yang ini ramai orang Australia je pakai sebab senang diorang nak buka dan cabut attachment tu kan. Lagi pun caravan ni takde pun dalam list nak sewa tu, tak reti lah nak drive ada ekor kat belakang. Huhu

Jadi ini lah tips untuk pelancong-pelancong yang berminat nak travel guna campervan.

1.   Kenalpasti bilangan dan budget rombongan anda.
Sebab ada macam-macam jenis motorhomes yg sesuai mengikut bilangan. Macam kami, 4 orang (2 adults, 1 kid, 1 infant). Ada 2 campervan company yang glamer dan sesuai dengan kami, Apollo dan Britz. Setelah berdiskusi, kami ambil Apollo Endeavour Camper sebab seat budak-budak berada di tengah compared to Britz Voyager yang seat budak-budak ada di belakang sekali. Tak syok la kan kalau dok jauh sangat. Dah la nak bercakap pun kena memekik sebab jauhh ke belakang. Dan kalau Apollo boleh je lompat lompat dari seat driver ke belakang. Kalau Britz, kena turun ikut pintu sebab ruang tengah tu dah jadi dapur. Takkan nak panjat atas dapur pulak kan. Hihi

Ni layout Apollo. Dapur kat belakang. Dan katil boleh tarik jadi double decker

Ni pulak layout Britz. Seat kat row belakang sekali dan dapur kat tengah.

Untuk budget pulak, guna campervan memang lah murah, tapi agak tak selesa bagi orang yang amat pentingkan keselesaan la. Kalau nak pergi bercuti ala ala rozita che wan, tak payah lah naik campervan…boleh mendatangkan amarah je. Haha. Sebab bayangkan je lah awak nak berumah, memasak, mengemas, anak anak main, salin baju, solat dan lain lain, semua nya dalam ruang yg kecil. Memang tak selesa. Kami laki bini kena bergilir kalau nak berdiri. HAHA. Kalau aku nak masak, yang lain kena duduk ataupun, syoh syoh pi main kat luaq. Kalau En Temmon nak mengemas, semua kena duduk senyap senyap atas katil/seat. HAHA. Tambah pulak si adik tu keja nya membuka tutup segala jenis rak dan cabinet kat dalam tu, Haih. Menyirap je mak jemah nak kena elak elak beliau masa tengah memasak. Huhuhu

Lagi satu, toilet/shower dia jauh. Takde la jauh sangat, tapi still kena berjalan kat luar la. Kalau nak terwiwi di tengah malam, aku mesti kejutkan En Temmon suruh teman. Takut hantuuu. Haha

Tapi tapi tapi, katil dia SELESA tak tipu. Memang kami semua tidur lena. Ke memang kami ni dasar tak boleh tengok bantal. Mesti lena. Eh.

2.    Ok. Ni agak mengelirukan. Masa nak book tu, akan ada 3 pilihan coverage/insurans untuk kita pilih, in case berlaku kemalangan/kerosakan. Deposit ni akan dapat balik kalau tak ada kerosakan masa pulangkan kereta. Refer gambar.

     
Ni ada 4 options boleh pilih ikut budget

Option 1 tu kena deposit A$5000. Kalau ambil yg ini, tak perlu tambah apa2 bayaran dah. Hanya bayar harga sewa van sahaja. Tapi nak bayar A$5000 tu lah tak mampu. Kredit card pun tak lepas, sebab kalau convert, jadi RM15000. Kau hado? haha

Option 2 kena bayar A$2500 deposit dan kena tambah A$27 perday.

Option 3 kena bayar A$250 deposit dan kena tambah A$44 perday.

Dan option 4 kena bayar A$250 deposit dan kena tambah A$65 perday ( Includes: Liability Reduction Option 2 plus most extras)

Option 4 tu tak berapa faham jadi kami pilih option 3. Bayar deposit dulu guna kredit card. Dan balance lagi A$1500 bayar masa nak ambil van. Tapi kredit card, macam biasa la, ada interest. So, sesapa yg kayo, yang credit limit over rm15000 tu, boleh la ambil pilihan pertama. Murah berbaloi baloi. hohoho

3.    Masa nak book campervan tu, ada few things yang kena pilih dan sewa. Tak semuanya termasuk dalam pakej. Contoh macam baby car seat, camping chair and table untuk lepak lepak, heater fan, gps dan lain-lain. Pilih lah ikut keperluan. Macam kami, kami ambil heater fan dan car seat sahaja. Heater fan tu tak ada dalam list masa nak book online, yang ni kena tambah masa dekat kedai kat sana. Heater fan tu sangat berguna kalau yang travel musim autumn atau winter. Kalau tak, memang keras lah dikau dalam van tu. (minyak masak ai beku 3 hari. Waaa).

Sewa gps pulak mahal bebenor, so boleh download sendiri waze atau gunakan offline punya map. Tak perlu internet. Lagi berkesan. Untuk meja dan kerusi tu, tak payah lah. Bukan sempat pun nak lepak lepak makan kat luar sebab sejuk dan memang tak sempat pun. Balik camp site hari dah malam. Lain lah yg jenis suka lepak malam malam kan. Kalau kami, tak lah..Sejuk dan takut anak anak bising, lagipun orang sana tidur awal. Nanti kena marah pulak. Huhuhu

Lagi satu, Pre-Purchased GAS Bottle. Ini gas untuk memasak. Yang ini kalau tak silap, kalau tick untuk beli, kita tak perlu lagi nak penuhkan balik botol gas tu bila dah pulangkan van. Boleh hantar kosong. Lagi pun tak tau macam mana nak penuhkan balik gas ni, so aku tick je option ni, beli A$25 untuk sebotol. Tapi kan, gas ni tak habis habis walaupun aku dok masak hari hari. Tak faham beta (aku berharap untuk pulangkan botol gas yg dah kosong. Ye la.. sebab dah bayar kannnn. Haha)

Ni je equipment yang aku ambil. Yang belah kanan tu, total kena tambah bayar.
 
Ni total bayaran kami untuk sewa campervan. Yang ini after dah tolak balik deposit A$250

4.   Dalam campervan tu ada satu benda yang sangat annoying. Penggera kebakaran. Tiap kali aku masak, dia bunyi. Dah la kuat gila bunyi. Melompat aku cari air ingatkan ada kebakaran. HAHA. Rupanya dia sangat sensitive dengan asap. Tapi buat apa la diorang pasang bende tu betul-betul dekat dengan tempat masak. Setiap kali benda tu menjerit, kelam kabut aku dengan alia tiup tiup asap tu, en temmon pulak tutup dengan towel. Tak pun, angkat heater fan tu, utk tiup asap. HAHA. Sian kami. Last last En Temmon pegi buang bateri. Terus dia senyap. HAHA. Tapi jgn la buang, simpan la bateri tu, time hari last tu, pasangla balik. Kalau hilang, tak pasal2 burn duit deposit. Huhuhuhu

Dalam tu memang dah lengkap equipment. Ada pinggan, mangkuk, cawan, gelas, pisau, cutting board, kuali, periuk, alat kopek buah, sudu, garfu, toaster, kettle. Semua ado. Kitorg cuma bawa rice cooker, minyak masak, beras, sambal ikan bilis dan few perencah nasi goreng. Barang barang lain kami beli dekat supermarket Iga (fevered en temmon). Kami beli telur, roti, ikan, udang, megi dan lain lain.

Ni ruang belakang campervan. Belah kiri: Singki dan bawah tu kabinet pinggan mangkuk dan ruang letak beg. Kanan: Dapur masak, peti ais, microvawe dan rak kuali, sudu, toaster dll. Belah atas: Rak untuk letak barang-barang sesuka hati. 

Jangan lupa suiz Ostrolia tak sama dengan Malaysia punya ye. Kena bawak. Kitorg punya staff Apollo kasi pinjam dia punya. Free. hoho. God bless you bebeh.

Ni ruang untuk tarik katil. Atas dan bawah.

Nasib baik anak anak behave je. hohoho
5.    Now pasal camping site pulak. Untuk tido dalam campervan ni, kita tak boleh lah sebarang tido. Jangan la ikut dannn je paking tepi jalan, tido anak beranak. Memang kena saman la. Huhuhu. Untuk bermalam, kena lah tidur dalam camping site. Camping site yang paling glamer adalah Big4. Memang glamer kat sana company ni. Dia ada belambak lambak camp site seantero Australia. Cuma tak semua kawasan dia ada. Masuk je website dia, dan pilih region. Macam kami, pilih Western Australia (WA). So, ada banyak kawasan dalam perth yang ada camp site dia ni. Aku suka sebab senang nak book. Online je. Dan safety dia tip top berbanding camp site lain, bersih dan family/kids friendly. Ada playground dan swimming pool lagi tu. Alia dan Amni paling suka jumping pillow. Mama pun suka. Eh. (mama main time orang takde jeww). 

Ada few tempat yang Big4 tak ada, so aku google je dan email personally owner tu cakap nak book hari sekian sekian. Diorang sama ada akan minta credit card details or dia akan book je dan bayar cash kat sana. Senang kan. Dan kalau lambat sampai untuk check in, diorang memang akan tutup opis. Opis dia sampai jam 5.30 pm sahaja. Tapi jgn risau, diorang akan tinggal kan envelope kat post box, dalam envelop tu ada kunci (toilet), pas card (untuk masuk pagar) dengan peta (untuk park). Senang sahaja. Dan untuk sewa camp site ni ada 4 jenis.

a.    Ensuite powered site
Dapat parking yang ada elektrik dan air (boleh sambung wayar tu ke van dan segala macam alat elektrik boleh guna macam fridge, microwave dan boleh lah cas henpon), air pulak boleh isi dalam kereta untuk stok kat singki. Yang best, ada personal toilet/shower. Walaupun toilet kat luar, tapi tak perlu jalan jauh dan tak perlu share. Diorang akan bagi kunci untuk toilet tu. Yang ni harga average dalam A$50, paling murah dapat A$43 per night.

Yang ini ai likeeee. Dan harga dia pun beza dalam A$10 je dari powered site. Kami memang akan pilih option ni kalau available. Senang nak mandikan anak anak haku.

Note: Tak semua camp site ada ensuite powered.

b.   Powered site
Dapat parking yang ada elektrik dan air. Yang ini, kalau dapat port yang jauh, masak la kau nak menapak cari jamban. Haha. Tapi disebabkan masa kami pergi tu, bukan peak season, so, memang tak ramai orang, dan dapat port yang dekat je. Tapi toilet/shower kena share lah. Macam asrama tu…hehe. Best jugak lah sebab orang putih bukan nya mandi sangat pun, so tak perlu queue pun. hoho

c.    Powered site drive through
Yang drive thru ni untuk caravan sahaja. OR untuk kereta kereta yang bapakkk besar. Senang diorang drive thru je paking, tak payah nak reverse reverse. Yang setakat bawak campervan tu, tak payah lah ambil yang ni. Ruang dia besar sangat.

d.   Unpowered site
Yang ini tak ada elektrik dan air. Kebanyakan orang yang ambil port ni orang yg pakai khemah je. Sempoi kan. Kalau nak cas henpon pergi je amenity blok (tempat toilet/shower/dapur/laundry) atau boleh cas dekat tempat lepak-lepak. Bilik tv pun ada. Best jugak kan pakai khemah je. Yang ini memang murah je, dalam A$30 je satu malam.

Ha. Tu je serba sedikit info nak share. Saja nak share sebab macam kurang je info ni semua kat internet. Masa sebelum kami pergi tu, agak stress jugak lah nak survey sebab tak penah ada pengalaman. Now, dah boleh la jawab kalau kalau ada nak bertanya. En Temmon siap berangan lagi tu nak jadi tourist guide dekat western australia. Sebab kami pegi 16 hari kan, memang puas lah. Lagi lagi area Bunbury, dia cakap, celah gigi je bunbury. Perghhhh. Nyampah.


Cerita pasal trip next time lah ye. Kbai.

21 comments:

Aeryn mummy aiyris zarra said...

cantiknya campervan! kat sini mahal, smp riban pound! tapi kalau caravan yang tak gerak tu murah sikit

@naBest said...

kat sana pun ada eh van van ni. macam tak jumpa pun parking site dia. huhu igtkan europe mmg tak ada. kalau ada, bestnya. tapi time winter, semua beku lah kat dalam. huhuhuh

BungaYangJauh said...

Inspired..awk gi bulan berapa?InsyaAllah saya gi tahun depan bulan 5.cadang nak sewa campervan jugak huhu

BungaYangJauh said...

Eh baru prasan awk gi bulan5 jugak hehehe apa2 nanti saya tanya awk yer..^^

@naBest said...

Bunga - aah. Bulan 5. Masa autumn nak masuk winter. Besttttt. =)

Yusriki said...

info yg cukup bagus sbg rujukan.... saya gi masa 2013... tapi malas nk cerita dlm blog sebab blog dah bersarang...

kebanyakannya spt apa yg kami sekeluarga pengalami cuma saya sewa motorhome ...

thanks for sharing. Thumbs up..

Yusriki said...

https://plus.google.com/photos/105311000091011534091/albums/5888448655843790273

@naBest said...

^_____________________^

Unknown said...

Salam...saya ade plan nk bercamper van ke australia...agak2 dlm 15 hari tu spend berapa untuk petrol....

@naBest said...

Petrol dalam AUD450. =)

SCHA LALA said...

awk,sy plan nk g bln 10 spring time tu. awk book tiket online kt mn ye?yg malaysian punya utk caravan oz mahal sgt la

@naBest said...

booked kat sini:

http://www.apollocamper.com/

iskandar said...

assalam ,

mohon pertanyaan, berbaloi kah jika kita beli
BIG4 International Park Pass (non AU resident)

atau kita booking park on-line setiap hari lebih jimat.

sekian

@naBest said...

Pass tu valid untuk setahun kan? kalau tak silap la..

kalau pegi sekejap je, better book online kot. =)

alia farhan Said said...

Wah...nice info...tq for sharing!

alia farhan Said said...

Wah...nice info...tq for sharing!

iPamRn said...

Good sharing! TQ @naBest...Terbaik! :) Saya plan nak pegi juga ni berdua dengan anak umur 10 tahun. Ingat nak sewa campervan. Tapi last baca yang berkhemah tu menarik pulak. Maybe pasal berdua ingat nak sewa kereta & tidur khemah.

Wei Yee said...

hai. boleh saya tahu kalau park site kena buat booking awal awal atau boleh pergi anytime? ada tempat yang free park ke?

@naBest said...

Ipamrm - tido khemah mmg best, tp jgn g time autumn or winter. Beku nnti. Hihi
Wei yee - park site kena booking, kalo bukan peak season (summer/spring). Time sejuk2, xramai orang, boleh lah walk in.

Syahira Mansor said...

Waaa menarik.... Kalau dapat travel dekat NZ satu family best ni. Insya Allah one day. Dalam bucketlist ^_^

Salam singgah

Anonymous said...

Salam.. boleh share cost untuk minyak van tak? estimate gitu.
Yanie.