----

----
----

Tuesday, October 14, 2008

Tak tau nk letak tajuk ape.........


Semalam aku jalan2 cari pasal dekat Alamanda after kerja. Bukan setakat cari pasal je, aku mmg bertujuan nak cari barang. Semua kedai yg berkenaan aku terjah, sampai lah aku masuk 1 kedai ni......

Ada sorg salesgirl tegur aku...

"Err..akak. Nak ty skit, boleh?" Aku senyum je la....nak tanya, tanya je lah....tp dalam hati..'ko panggil aku akak????'

"Err..akak ni keje mana eh? Goverment ke swasta?"

"Swasta. Keja Satyam." Saje je nak promote ofis aku tu...padahal die pun satu. Dah nampak tag aku pakai tu Satyam, kann...lagi mau tanya.....

Pastu dia tanya pasal kerja..best ke tak best..berapa lama dh keja...mcm nk interview aku je..aku pun layan je la..Kot2 la ade hidden camera, boleh masuk tv...tapi xde maknanya, sbb kitorg pun borak kejap je. Aku pun pegi lah survey kat kedai lain.

Agak2 dh penat tawaf 1 Alamanda tu, plus still tak jumpa barang yg aku berkenan tu....terpaksa la aku menapak semula ke kedai 'adik' salesgirl tu....Dia plak mcm tau2 je aku nak masuk kedai die balik, senyum meleret je......Pastu, tak sempat lg aku amik barang yg aku nk beli tu, dia trus borak ngan aku..

"Akak, sy sbnrnya nak cari kerja. Agak2 boleh rekomenkan sy tak untuk satyam tu?" Uik...aku macam mushkil je..takkan salesgirl nak keja IT. Aku pun terang la baik2....kat ofis aku tu untuk IT ngan Engineering je...takut kang tersalah explain kang, kecik hati la plak, kannn.....

Tp dia jawab...

"Sy ada degree Info System.." Wah!!! Ade degree rupanya kau!! Aku tertipu....hohohohoho... dgn wajah yg agak kelat dan malu2, aku pun suruh la dia masuk website Satyam, apply sendiri, sbb nak rekomen2 ni aku tak reti..huhuhu... Ampunkan ai...ai igt u takde degree la...hehehehe

*********************************************

Citer ni takde kesimpulan sebenarnya. Cuma aku nak highlight kan, yg aku bersyukur sebenarnya dapat kerja right after aku grad.
Dapat gaji masyukkk bulan2.....Sbb, kalo nk di ikutkan....ramai lg yg takde keja sebenarnya. Dan sekarang, dh setahun aku kerja. Dan, kalo nak compare ngan salesgirl tu...dh setahun die cari kerja.

Note: Rupanya, salesgirl tu sebaya aku. Ceit..suketi ko je panggil aku akak......


16 comments:

M@YaZ said...

Akak farhana .. lalala~

-hazlif- said...

sbb panggilan akak tu cm respect skit... org malaysia kan "berbudi bahasa" heheeh...

hunnyBie said...

wahahahaha..ana mmg lupe dier tu dh nk jadi puan pun..tggal lagi 1bln 9hari jer cik ana oiiii...ngan anak buah sari leh la ko tipu suh paggey akak padahal dh tahap aunty...ngan budak sales gurl tu mmg ko nampak cam akak kot..

hohohoho saje nk kutuk ko...

areknee said...

btol btol btol.. aku setuju sgt ckp 'hunnybie' tu.. ;p

Hafeeny said...

kak anaa yang santik...nk duit raya!! gee..

agHoo said...

dont judge book by cover la akak..hehe

Afida Anuar said...

Akak ana..ngeee..

Akak dulu pun susah payah gak cari keje. De pengalaman jd cikgu. De pengalaman jd tukang kira2 kt kedai mas kazen akak. Last2 pandai jual mas, tahu tengok mas, pandai nilai berlian asli or tak. Pas ni klu beli berlian leh arr suh akak tengok asli ke idak..ngeee..

pastu Deal ngn ramai orang, kenal ngn ramai orang.. hurmm..cuma gaji takde la semahsyukk cam keje kat satyam..

Semua tu Allah dah tetapkan rezeki kita masing2. Yang penting, kita kene berusaha.

Cam sales girl tu la, salah satu usaha yang dia buat, mendekati ana, bertanyakan vacancies....

Hurmm...

@naBest said...

jatt -> kalo saye akak farhana, awk tu abg ijat.... lalalala~

filzah -> huhuhu..berbudi bahasa?? aku pasrah lah...

aino -> hahahha..aku igt sume bole tertipu, mcm anak buah sarini tu..hahahah.. tapi rupanya tidak!!

ani -> hoh..ni mst sbb ko jeles anak buah sari panggil aku kakak kan?? sbb korg sumer die panggil aunty. hahahahah

ifah -> ah!!! ko puji lah mcm mane pun...selagi ade perkataan 'akak' tu.....xde maknenye nk kasi ko duit raya.. wakaka

aghoo -> hahaha...wpun secara lahiriah nya aku lebih tua, tp bila masa aku izinkan ko panggil aku akak?!!

kak fida -> hehehe... nnti boleh lah bawak akak je kalo nk beli mas.. hohohoho.. bw je tau..xleh pow.

Mustafa Bahrudin said...

akak ana bajet best..
hmm sedap gek nama tu

@naBest said...

mus -> hahaha.. ampes la ko..letak aku ana bajet best.. uhuhuhuhuhu

Nakael Sidek Karim said...

kalau aku..aku jawab je....saya study lagi....mesti sesi soal jawab tu takkan berlaku....

@naBest said...

hohoho..die dh nmpk tag aku daaa... die tau satyam..sbb die penah nk apply dulu..tp tak ter-apply..huhuhu

r.e.e.b.e.l.l.e said...

hik hik..laju nye ko jumpe...huhu *blushing* ni..

@naBest said...

hahahaha... ai pasal blog ni mmg laju je... hehehe

pestisid said...

ala die segan aaa tu nk ckp awl2.pdhal dh mmg ada niat nk tanye pasal satyam ni.tp hebat gak modus operandi budak ni kan kan?

@naBest said...

betol betol... budak ni mmg hebat...kalo nk try, leh g jalan2 kat alamanda... cari salesgirl yg agak2 muda...kedai tu kt tingkat atas. dan..pastikan ko pakai tag satyam.. konfem die approach. hohoho