----

----
----

Monday, November 10, 2008

Minda tempat salur dan terima gelombang. Betulkah??


Tak tau nk buat ape, tetiba terasa nk ber-blog. Lama tak baca blog kawan2. Asyik busy dgn hal diri sendiri je... *wink* walaupun keje kat company xxx tak berapa busy, tp aku bz, okkkk.....

Semalam aku terdengar petikan motivasi by Dato Dr. Hj Fadhilah Kamsah (FK).. Wah!! Dgr motivasi aku sekarang ni, okkk..... Dalam petikan tu, dia ada cakap, minda adalah pusat penyalur dan penerima gelombang. Mcmana gelombang disalurkan? Macam ni......

Pernah tak kalian selisih dgn seseorang, pandang....lepas tu rasa menyampah? FK cakap....sebenarnya, rasa 'menyampah' tu terbentuk dari gelombang yg korang sendiri hasilkan. Maksudnya, bukan korg je yg menyampah. Orang yg korg menyampah tu pun sebenarnya menyampah kat korg!

Contoh 'menyampah' ni FK yg kasi, okkk...

Sekarang aku nk kasi contoh kasih sayang pulak. Menurut FK lagi, tak ada guna nya, kalo purak2 senyum, tp dalam hati memaki. Hasilnya, kita akan salurkan gelombang 'maki'..Dan..apa yg kita dapat pun samalah. Maki. Tapi kalau kita pandang org dgn kasih syg.....insyaAllah, org tu pun akan pandang kita dgn perasaan yg sama. Kasih sayang. Sbb itu lah even first time kita jmp seseorang tu pun, kita boleh rasa suka...sayang...sbb org tu yg hasilkan gelombang tu. Betul, kan?

Tetiba aku teringat teori yg aku penah bgtau seorang sahabat, bertahun dulu. Aku penah bgtau, kalau kita rindukan seseorang, maknanya, org tu pun tgh rindukan kita. Pun sebalik nya. Bg aku, teori ni sangat betul dan tepat. Tp kadang2 tak menjadi jugak.

Pernah tak korang teringat kat seseorang, lepas tu tetiba dapat msg dari dia? Mesti pernah, kan? Masa ni lah manusia berkomunikasi melalui minda. Hebat kan kuasa Allah? Tak perlu alatan moden.. tak perlu internet. Tak perlu hp. Tak perlu video conferancing. Manusia still boleh berhubung.

Aku pernah bertanya pada seorang sahabat. Macam mana boleh bercinta bertahun tahun tapi tak pernah berhubung? Tak pernah berdating? Sahabat jawab:

"Berhubung melalui hati...."

Serius aku tak faham (masa tu lah). Tp hakikat nya aku sangat kagum. Sungguh. Sbb aku sendiri tak mampu lakukan seperti yg dia lakukan. Syabas meri betei!!

Mulai hari ini, aku nk mem-praktik-kan teori FK. Aku nak memandang orang dgn kasih sayang. Wah!! Mudah mudahan, aku dapat berlipat kali ganda.

"Sayang menyayang...." (lagu ape ni eh? Aku lupa...)

Note: Kadang2, utk buatkan dia rindukan aku, aku akan fikirkan tentang dia. Seolah aku sgt rindukan dia. Pasti dia msg ku jua!! hahaha..


14 comments:

Jay said...

OMG..jiwang nyer ko ana..heheheh yela lg 13 hari nak kawen kan???
haks....
ok..t pandang aku ngn kasih dan sayang ya???

NaZRaHKu =) said...

TQ ana! entri ni really helpful..sblm ni aku slalu gak terpk..klu aku teringatkn die, rindukan die, die ingat kt aku x? die rindukan aku x? so, skg aku dh dpt jwpnnyer..xkisahla betul ke tak tp aku nak pk gtu jugak..die rindukn aku dan die jugak ingat aku smpai bile2.. ^_^

@naBest said...

jay -> haha..selama ni mmg aku pandang ko dgn kasih sayang, tawwwww.... hehehe

naz -> hehehehe.. betol betol...ko rindu die, konfem die rindu ko juge. hehehhe.. pecaye lah.. hohohoho

arepet said...

cayalah anaa...kau bagi aku inspirasi!!!!!

Dyalycious said...

this theory doesnt apply to me pun...asal aku rindu dia..dia tak msg aku pun...kesahihan tak tepat agknye..hehehe...

btul2...bak kate jay..pasni pandang aku dgn kasih sayang ye?*wink*

Anonymous said...

aku pun.tak berkesan pun.lagi teruk bila aku cakap rindu, dia gelak je.aku benci die

@naBest said...

apet -> hehehehe...bagus bagus.. pasni apply yerk..

dhiya -> erk..agaknya gelombang tu xsampai kot....umah ko kan jauuuhhh.. hahahahaha

anon -> die gelak, tanda suke la tu...hehehe...jgn la benci... lelaki ni, kalo rindu, die suke buat bodo je....errr...anon ni laki ke pompuan?? hehehe

aRe-Pet said...

aku tgh apply neh..nk tgu hasil..hahaha

@naBest said...

ler...hahahaha.. ye lah tuh.. kadang2 tak menjadi jugak. huhuhuhu

wanz said...

hehe..ana...skrg dh faham maksud berhubung melalui hati..?? Indahnya tiada terkata :)

@naBest said...

hehehehhe.... paham paham.... thanks to u. hohohohoho

agHoo said...

minda adalah tempat bertelur..hehe

@naBest said...

aro -> bertelor?? ler.... tu engkau.. lalalalla~

paAni said...

"Aku nak memandang orang dgn kasih sayang. Wah!! Mudah mudahan, aku dapat berlipat kali ganda."
wkakaakak
pembuli kt umah
pndangan kaseh sayang kepale la
ekwkakkaka
mstahil pona
mustahilllll!
ahhaha