----

----
----

Tuesday, June 17, 2008

Business oh business~

Kebelakangan ini ramai kawan2 teman dah berjinak2 dalam hal perniagaan. Bagus…sekurang kurang nya mereka mampu menggunakan kelebihan yg ada untuk mencari peluang dan keuntungan. Bukan sedikit keuntungan yang dijanjikan..namun, juga bukan usaha yg sikit diperlukan. Bagi teman, manusia yg ‘kuat’ sahaja yg layak berniaga. Tp terpulanglah bagaimana nak mendifinasikan istilah ‘kuat’ tu… Kejap! Bukan pasal business teman nk kongsikan bersama. Juga bukan pasal ‘kuat’…

Kebelakangan ini, teman byk dapat panggilan dari kawan kawan lama teman. Malah ada yg dah few years lost contact. Teman kagum. Mereka ada usaha menghubungi teman. Teman gembira. Tapi teman terkilan….Sebabnya tujuan utama sahabat teman tu hubungi teman, hanya nak promote business.. Dia tak tanya pun khabar teman….sihat ke tidak…rindu ke tidak….Semuanya kerana business. Sigh. Teman kecewa…tp dari sudut positif nya, sekurang nya dia masih ingat teman…………biarlah…

Bukan sekali dua perkara ini terjadi ke atas teman, malah banyak kali. Teman hargai usaha mereka, tapi kadang kadang mereka lupa apa yg penting. Mungkin bagi mereka duit itu lebih penting…biarlah…Bukan nya teman tak berminat langsung dengan business, tp kena lah ada cara nya… Setiap benda, kalau betul cara approach nya, teman boleh terima..apa apa pun, teman wish good luck for all my frens yg involve in business, satu bidang yg mencabar dan sering tercabar, kan.. (^_^)

Note: Jangan cipta jurang dgn sahabat semata-mata business! Hargai perasaan mereka.

1 comment:

jaszminedeezee said...

hmmm...you were right my dear...they forgot that in business if you want to stay 'alive' you need to have lots of friends..aka network of friends...and friends are not just about business they are someone who close to your heart...