----

----
----

Sunday, September 13, 2009

Cerita tentang aku dan dia...

Hai..terasa ingin updet blog sejak 2,3 minggu lalu lg,tp apakan daya,buka je internet,mst facebuk dulu,baca blog kwn2..sudahnya hilanglah en.mahMOOD utk berblog.sila maafkan aku. Ayuh,aku rasa nak bercerita tentang dia lah.. Siapa? Hee..dia la..permata hati aku yg comel,yg ikut muka abahnya,yg suka ikut time US,tak bg aku tdo mlm,yg suka kentut sambil melepas..haishh...

29/8/09, sabtu
Mcm minggu2 sblmnya, aku, dgn gigihnya pegi buat weekly checkup kat sjmc.time tu doc cek,rupanya en.rahim dh buka 3cm,and kepala baby dah engaged. Doktor suh aku balik dulu,kalau sakit or pecah waterbag,br dtg balik.aku pun gumbira hip hip horay sbb mmg dh lamaaa lah sangat baby ni berenang dlm perut aku ni..aku pun sangaatlah letih jwb pertanyaan kwn2,sedaramara,jiran tetangga yg hari2 ty: "bilala ko nk beranak ana oii"...

Jadi hari itu aku pulang sambil menyanyi riang,bgtau kat pn.mami (yg lepak2 kat umah aku tu)..pn.mami pon gumbira hip hip huray jugak sbb tak perlula dok lama2 di perantauan....

Malamnya, aku bersama en.temmon jalan2 cari pasal kat sunway piramid,baru 10min sampai,pn.mami telefon sambil nangis2, ckp en.dedi tgh sakit di kampung..semua jd panik,jd kami nekad pulang ke gerik mlm tu juga. Menakjubkan! Dalam 2jam setengah je kitorg bertiga dah sampai kg.punyala pecut..

30/8/09,ahad
Pagi2 lagi en.dedi dihantar ke hospital gerik,kena masukkan air dan darah, terus naik ambulans ke hospital ipoh.
Masa tu,aku asyik pujuk2 baby supaya tak keluar lagi..berenang2 lah dulu sampai semuanya setel...bukan taknak beranak di gerik or ipoh,cuma rugilah benefit yg company bg,kann..lgpun nak resign dah,haruslah gunakan benefit yg ada tanpa was was...

Lepas semua urusan di hosp. Ipoh setel, sedaramara yg dtg pon dh blk,waktu melawat pon dh abis,kami adikberadik terpaksa tinggalkan pn.mami bersama en.dedi di hosp dan kami berbuka dikedai sblm aku n en.temmon balik ke kl...

31/8/09,isnin
Merdeka! 1 malaya cuti..masa ni tertanya2 dan berharap2 baby bole keluar bila2 masa..jadi,aku nekad berjalan2 di sunway..2jam berjalan, sampai naik semput...terus pegi taman warisan,putrajaya...berbuka dgn noni,reha n huda... Perghh...dpt mkn satay perut akhirnya!!

1/9/09, selasa
Mlm tu,mata xdpt lelap.setiap sejam rasa nak 'melabur saham',tp tiap kali pegi,xda hasil...sampailah jam 4.10am..aku malas nak pura2 tido,baik aku masak utk bersahur...jadi,aku kejut en.temmon,paksa dia temankan aku masak...dan,mcm biasa,dia pasrah aje...time bersahur,aku rasa mcm waterbag dh pecah..oh!!sgt ngeri perasaan itu,sbb tak tau betul ke itu air ketuban?....tp sempat aku abihkan nasi sahur aku tu..hehehe

Sementara tggu subuh, sakit contraction dah mula dtg. Every 10min..adehh... Ni pun 1 hal..aku konpius...ni ke tanda2 nk bsalin?en.temmon pon konfius,terus tepon umi dia di a.staq...umi suh kitorg siap2 pegi hosp, sbb air dh pecah,kannn..aku terus mandi, semayang subuh, doa...sambil hembus2 skit..terus pegi sjmc.

Dalam jam 6.50am, aku n en.temmon dok dalam labour room,sambil tunggu en.rahim buka sepenuhnya...seksanya aku menunggu nya!! Plus sakit every 2min!! Sampaikan nurse kasi pain killer sambil sedut gas yg lalok tu...fuhh..syok oo sedut gas tu..high gila..sampai ckp merapu2 dah....

Aku dok sedut gas tu sampai kul11 am, baru lah tiba masa nak meneran.. Adehh,segala ilmu2 yg aku belaja sblm ni, semua ilang! Dgn perut kosong,after dh disuntik oleh nurse supaya 'melabur' dan dh muntah segala...aku teran sampai abis kudrat.huhu.. Punya lah ramai pom pom girl dlm tu bg sokongan, dalam 7org nurse, sorg doktor and sorg pom pom boy yg macho dan bergaya sambil2 jerit: "push!!jgn give up!! Dah nmpk kepala dh!! Sikit lagi!!" adoyaiii...huru hara kejap bilik tu.. Hasilnya, tepat jam 12 tghari,lahirlah seorg baby girl yg comel,yg sejibik muka en.temmon,yg matanya sepet,yg hidungnya kemek skit dan yg paling utama...beliau putih!! Fuhh..sib baiklah kau ikut kulit bapak kau...

Maka,lahirlah... Farisya Alia bt Mohd Aizat




12 comments:

arl said...

seronoknyer bace experience ko na..;) hehehe..
tapi btolla..mmg sebijik muka ayah die kan...;)
papepon congrats tau..
excited sgt tau ko dah dpt baby!~~;p

@naBest said...

Haha..pasni turn ko plak..mane kad nye????

nadxoxo said...

anak bapak!! hehe

fio said...

cantik namenye :) dari arituh tunggu name kakak. heheheh

Aini said...

Salam Ana...

Congrats for your little bundle of joy ;). Semoga semuanya ceria-ceria selalu dengan kehadirannya.. Take care!!

Warmest Regards,
Aini ex-Satyam ;).
(Ibu kepada Alya juga my eldest daughter :p)

Dyalycious said...

yeayyy...'kakak' dah ade name...cantik name dia...dahsyat nye experience dia kan?buat aku takut plak. tapi sure seronok... :D

.nina.z. said...

huhu..
congrates ana..
bile ntah nk g tgk ko..
baby ko comeyyy aaa...
aizat junior..

sakit ye ana beranak..?
takpt lak aku :(

BabyChomei said...

weh..ko sakit sejam je ke?waaaaa..nanti leh mintak tips

█▓▒░♥ p a n y ♥░▒▓█ said...

mak su alia tumpang lalu..
kuci kuci kuci

@naBest said...

Hoho..beranak tak sakit pown.. Lalala~ mentang2 dh lps..hahaha.. Thanx to all yg mberi sokongan dan tip tip menarik (thanx to aini kasi tip terbaeek punya) haha.. Yg dtg melawat,yg wish,yg btanya kabar,yg ikuti perkembangan.. Tima kaseh ya. Kalo dtg lawat alia pasni,kasi duit raya ye. Hehe

wa said...

ana.. comel betul farisya Alia.. Alhamdulillah semua selamat.. boleh kite berbesan.. hoho.. ke yusuf takde harapan??!

sekejap jugak la ek tunggu.. wa every 5min tu dah beria nak masuk spital, tapi after 12hrs baru die kuar.. hmm..

oh, Selamat Hari Raya..!

@naBest said...

wa - haha...bukan yusuf yg xde harapan... ntah2 alia yg xde harapan..ramai sgt saingan..cuma anak ko ngan hasnah je laki..yg lain, pompuan... hahahaha