----

----
----

Friday, November 19, 2010

Zaman dah berubah....

Walaupun aku rasa tempoh aku membesar ni takda lah sampai ratus ratus tahun, tapi banyak sungguh perubahan zaman yang berlaku. Aku ni takde la tua sangat. Uhuk uhuk. Tapi, budak budak zaman sekarang membesar dengan cara yang sungguh amat berbeza. Kalau tak percaya, kalau umur korang ni rata rata sebaya aku, try tengok gaya hidup budak budak sekolah sekarang ni. Ada beza takkk??

Bukan nak jeles la dengan budak2 sekarang, tapi kan cuba bayangkan kalau dapat 5A UPSR, mak ayah bagi kau laptop sebijik. Apa kau rasa? Jeleesss hokey!!! Handphone ape tah lagi?? Darjah 1 dah pakai henpon. Aku dulu, masuk matrik baru dapat hadiah handphone. Tu pun jenama siemen. Sila lah gugel henpon siemen zaman dulu2. Kalau baling kat kambing pun beliau leh pengsan. Tapi masa tu bersyukurrr sesangat. Sbb nak di bandingkan dgn org lain, ramaii je yang takde lg hp masa tu. Rilek je dorg. Takda pulak menggelupur nak jugak jugak. Budak sekarang? Seminggu je dah menggelupur nak beli topup. Pow mak ayah pulak tu. Haha bertuah sungguh jadi budak sekarang, kan?

Bila sepupu aku dapat hadiah laptop dengan PS2 bila dpt 5A upsr baru baru ni, aku macam.. HA?!! BIAR BETIK?? Masa aku darjah 6 dulu, laptop pun aku tak tau menatang apa. Komputer tu, naseeebb je pun aku tau guna, sbb abah aku dulu suka main game-apa-tah-tak-paham tapi aku rajin bertenggek tengok dia main sampai asyik2 game over je. Laptop pertama aku beli, masa aku 1st year dekat main camp, gombak. Rm4000 uols! Beli cash,okk. Bw la 4ribu tu g pc fair kat pwtc. Tu semua duit sendiri ye, takda pula pow sapa2. (walaupun tu duit abah aku simpan dalam asb aku. Hehe).

Laptop pun aku baru tau guna time universiti, ini kan pulak PS2??!! Aku kenal ps2 pun time abang aku bw blk main kat umah. Time tu aku dah keje dah kot. Tapi bab ps2, ps3, psp ni memang la aku slow skit. Tapi tapi tapi, darjah 6 dapat hadiah ps2 sangat menjeleskan aku! Waaa.. Korang memang bertuah! Sila belajar rajin rajin ye. pmr, spm kasi penuh A, boleh mintak kereta pulak. Hehehehe

Aku bkn apa la nak membebel tak tentu pasal kat sini, aku cuma terbayang kan zaman anak2 aku nanti. Wowowo... Adakah selepas alia masuk tadika perlu aku belikan henpon? Adakah masa beliau darjah 3 sudah nak laptop??? Ah. Sudah...

Note : budak2 sekarang makin pandai. Harap2 anak2 aku bila besar nanti, belajar pandai2, kerja bagus2, boleh beli aku laptop. Hohoho. Sebab sekarang, aku laki bini dua dua takda laptop, harapkan laptop ofis saja. Haha. Jimatt..

7 comments:

mE™ said...

yup zaman dah berubah..
budak zaman sekarang x dapat hepon mengelupur..ngamuk2..kenelah mak ayah belikan..tp aku hangin kalo budak tu mak ayah keje bese2 jer tp anak mintak henpon yg almost seribu..siap kate kuarkan duit dr bank die..wahhh kalo adik aku yg ckp mcm tu mmg aku tanpo sedas..kalo anak aku? owh en.brown x reti gune enpon..baru nk bagi iphone4 biar senang aku call jer dr opis nnt..touch screen lah katekan hehehe..

@naBest said...

en.brown mana sesuwai pakai iphone. tangan beliau bebulu. hahahaha

tp betol la..kalo budak2 tu dpt henpon cap ayam je, takpe la...nama pon sponsor. ni lg mahal dari aku pulak tu.. tu yg berbulu je tu. ahhahahaha

♥ p a A n i ♥ said...

wkakkaka. tu ahh. mak bg laptop. ayah dia bagi ps2. kaye kaye. jeles gk ah i.wkakkaka. pastu beliau nak paw kt i cd game ps2 tu pulak. hahhaa. xpela sbb dah terjanji.seb bek rm5 je errkkk.. hahahaha

Ahmad Nadzri Bin Muhammad Nasir said...

Budak zaman mmg mcm tu. Tapi sebagai mak bapak jgn terlalu menjanjikan anak dgn mcm2 tapi ajar anak supaya apa yg dibuat ikhlas kerana Allah.

Hafizzul Kamarudin said...

mintak laptop ke PS2 xpe lg...jangan nanti anak2 kita jadi "aku suruh dia pilih Aku atau KLCC dia pilih KLCC dowh" sudah..

@naBest said...

pony - ai pon kena pow juge..tp tak layan. bole? wakakkaa

nadzri - budak sekarang kena upah. huhuhu.. anak aku nnti tak tau laaa..

pijo - hoh. aku lebih rela dorg mintak laptop 15 bijik dari drama klcc tu...huhuhuhu... jgn la anak2 aku jd camtu. rosak perangai.

areknee said...

btol3.. zmn adik laki aku upsr dpt ps je.. time tu ps2 lom kuar lagik... hahaha... tp zmn skang mmg la mahal.. tanye bdk skang g skola bwk duit bape? aku 50sen je kot... tu pun skola agamanye duit sbb skola pg ari2 bwk bekal je T.T